dissabte, 2 de novembre del 2013

MITE: Hefest descobreix l'adulteri d'Afrodita amb Ares

"Diuen que aquest déu [el Sol] fou el primer a veure l'adulteri de Venus i Mart; veu el primer aquest déu totes les coses. Es va doldre del fet i al marit fill de Juno li descobrí l'engany i l'indret de l'engany. Li cau a ell [Vulcà] l'ànima i l'obra que tenia a la seva mà de forjador.

D. Velázquez, La farga de Vulcà (1630)

De seguida fa amb la llima unes lleugeres cadenes de bronze i unes xarxes i uns llaços que poden escapar a l'esguard, obrats de guisa que no els vencen ni els teixits més fins de llana ni la teranyina que penja de l'alta biga; ho fa de manera que cedeixi al més petit contacte, al més lleu moviment, i ho disposa amb traça al voltant del llit. Quan la muller i l'adúlter són en un mateix jaç, per l'art del marit i en els lligams parats amb una invenció nova, són agafats tots dos l'un en braços de l'altre. 



El Lemni [Vulcà] de seguida va esbatanar les portes de vori i féu entrar els déus. Ells jeien lligats vergonyosament; i algun dels déus, que no eren pas tristos, desitja d'ésser així avergonyit. Rigueren els immortals i molt temps fou aquesta una història famosíssima en tot el cel."

Ovidi, Metamorfosis IV, 171-189
(trad. A. M. Trepat i A. M. Saavedra)

Vocabulari per ajudar-te a entendre el text:
esguard: mirada
guisa: manera
jaç: llit
vori: ivori, marfil
féu: va fer

Qualsevol altre mot que no entenguis, el pots cercar al Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans.

ACTIVITAT: Comenta els dos quadres. Explica quina escena es representa en cadascun d'ells i quins personatges hi reconeixes. Dóna els noms dels déus tant en la variant grega com en la llatina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada