dissabte, 2 de novembre del 2013

MITOLOGIA: els déus olímpics (activitats - I)



ACTIVITAT 1. Llegeix el següent text d'Homer (Ilíada XX 31-40) i completa els espais buits amb el nom d'alguna divinitat olímpica. Després, respon a les preguntes que trobaràs a sota del text.


Així va parlar el Cronida i va suscitar una ingent batalla. Els déus anaren al combat amb els ànims dividits: cap al recinte de les naus, Hera i Pal·les Atena, Posidó, senyor de la terra, i el benèfic Hermes, que excel·leix pels seu sagaç enginy; ____________ (1) els acompanyava fent ostentació del seu vigor i coixejant, mentre les seves febles cames oscil·laven. D'altra banda, cap als troians anaren ____________ (2) de tremolós plomall, i amb el Febus, de cabellera intonsa, i la fletxadora __________ (3), Leto, Xantos i la somrient Afrodita.


PER AJUDAR A EMPLENAR ELS BUITS:
(1) - Per saber qui és aquest déu, fes atenció al que explica Homer de la seva manera de caminar.
(2)- El plomall se situava a la part superior dels cascos de guerra. Per tant, aquest atribut vincula el déu amb l'activitat guerrera.
(3) - La deessa "fletxadora" és la germana bessona del déu que Homer ha anomenat just abans que ella.


ACTIVITAT PRÈVIA: HOMER.
Busca informació en algun llibre o en xarxa sobre Homer. Tot seguit, fes una redacció (d'unes 15 o 20 línies) explicant:
- qui va ser Homer, 
- quina importància té dins la literatura grega
- quines dues grans obres va escriure
- quin és l'argument d'aquestes dues obres.

PREGUNTES:
1.- Qui es el Cronida? (recorda que, en grec, el sufix -ida és un patronímic: significa "fill de")
2.- Quins déus situa Homer al costat dels grecs?
3.- Quins déus situa Homer al costat dels troians?





ACTIVITAT 2: En el següent text del comediògraf atenès Aristòfanes, s'hi esmenten cinc déus olímpics. Digues quins són i mitjançant quins atributs o mèrits és presentat cadascun d'ells. Després, fes l'activitat sobre Aristòfanes i la comèdia grega que trobaràs a sota de la fotografia.

COR: "Ens hi avenim, i al llinatge dels déus preguem que mostri la seva complaença envers aquests precs. Zeus gloriós; i tu, lira daurada, senyor de la sagrada Delos. I tu, poderosa donzella de glauca mirada, la de llança d'or, que resideixes en una ciutat per tots envejada, acudeix aquí! I tu, caçadora de feres, anomenada amb molts noms, plançó de Leto la dels ulls daurats; i tu, déu marí, venerable Posidó, senyor del mar, tot deixant les profunditats turbulentes riques en peixos."
Aristòfanes, Les Tesmofòries

Si hi ha cap paraula que no entenguis, la pots buscar en la versió en línia del Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans.






ACTIVITAT SOBRE ARISTÒFANES I LA COMÈDIA GREGA.
Busca informació en algun llibre o en xarxa sobre la comèdia (com a gènere literari), la comèdia grega i Aristòfanes. Tot seguit:
1. Defineix què són els gèneres literaris (dramàtics o teatrals) de la comèdia i la tragèdia. Explica les diferències essencials entre comèdia i tragèdia.
2. Quin són els tres principals autors de tragèdies gregues. Explica l'argument d'alguna obra de cadascun dels autors.
3. Qui va ser Aristòfanes? Explica l'argument d'alguna obra seva que t'hagi semblat divertida.
4. Explica l'argument de les Tesmòfories.



ACTIVITAT 3: Identifica les tres divinitats que apareixen en la següent imatge, de vegades presentada com el retorn d'Hefest a l'Olimp. Explica per quins atributs has pogut identificar cadascun dels déus.





ACTIVITAT 4: Com a l'exercici anterior, digues quins déus saps identificar i explica quins són els atributs que t'han ajudat a reconèixer cadascun.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada